Af Örgütü’nden İçişleri Bakanlığına: Onur Yürüyüşleri İçin Birleş

Dünyanın dört bir yanındaki Onur Yürüyüşleri’nin başlamak üzere olduğunu duyuran Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’deki LGBTİ+’ların polis şiddeti tehdidinin altında olmalarına rağmen bu yıl da ‘bir arya gelmek istediklerini’ vurgulayarak İçişleri Bakanı’na çağrı yapmak için kampanya başlattı.

Kampanyada imza toplayan Af Örgütü, bu imzalarla birlikte İçişleri Bakanı’na yazı göndererek, bu yıl Onur Yürüyüşlerinin hiçbir tehdit, polisin aşırı güç kullanımı, gözaltılar ve davalar olmadan yapılabilmesini sağlamaya çağıracak.

Af Örgütü, imza kampanyasına yönelik resmi sitesinde yayımladığı duyuruda şunları kaydetti:

“Onur Yürüyüşleri dünya genelinde bastırılıyor. Arjantin’de lezbiyen insan hakları aktivisti Pierina Nochetti, Necochea kentinde genç bir trans erkeğin kaybedilmesini sorgulayan bir duvar resmi yaptığı iddiasıyla yargılanıyor. ABD’nin Oklahoma eyaleti, transları ve non-binary’leri (cinsiyet kimliğini ikili cinsiyet rejimi dışında tanımlayan kişiler) hedef gösteren, LGBTİ+ karşıtlığında ülkenin en feci yasalarından bazılarına sahip. Halka açık bir tuvalette saldırıya uğrayarak hayatını kaybeden Nex Benedict adlı non-binary genç de yasaların koruyamadığı kişilerden biri.

Türkiye’de LGBTİ+’lar ve hakları saldırı altında. Yüzlerce aktivist ve onları destekleyenler, bu tür etkinlikler 2015’ten bu yana yasaklı olsa da Onur Yürüyüşleri için bir araya gelecek. Yürüyüşler, şiddetli baskılardan önce neşe dolu, rengarenk ve coşkuluydu. Ancak 2015’ten beri yetkililer kamuya açık LGBTİ+ etkinliklerini engellemek için yoğun bir baskı politikası güderek hem İstanbul’da hem de ülke genelinde Onur Yürüyüşleri’ni sistematik olarak yasaklıyor ve bastırıyor.

Gitgide daha düşmanca bir hâl alan koşullarda, LGBTİ+ aktivistleri ve müttefikleri, barışçıl protesto hakkı ve kamusal alanlarda görünürlük de dahil olmak üzere haklarını talep etmeye devam ediyor. Vazgeçmemeye kararlılar. Fakat haklarını savunurken, bazı durumlarda işkence de içeren kötü muameleye, keyfi gözaltılara, davalara ve ayrımcılığa maruz bırakılıyorlar.

Protestolara yönelik yeni bir baskı dalgasını engelleyebiliriz. Bize katıl! LGBTİ+’ları ve protesto haklarını korumak için LGBTİ+ hakları savunucuları ve müttefikleriyle yan yana duralım. Onur Yürüyüşleri’ni ve sokaklardaki cesur aktivistleri ve protestocuları korumak için hep birlikte harekete geçelim.”

İçişleri Bakanı’nı barışçıl Onur Yürüyüşlerine izin vermeye ve koruma sağlamaya çağırmak için, imza toplayan Af Örgütü, İçişleri Bakanı’na yazılacak metni şöyle duyurdu:

Sayın İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya,

Türkiye, Anayasası ve tarafı olduğu uluslararası sözleşmeler uyarınca barışçıl toplanma hakkını ve ifade özgürlüğünü koruma konusunda açık yükümlülüklere sahiptir.

Anayasanın 34. Maddesinde açıkça belirtildiği üzere “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.” Yani barışçıl toplanma hakkının kullanımı izne tabii değildir.

Ancak, Onur Yürüyüşleri 2015 yılından beri yasaklanmakta ve engellenmekte; barışçıl toplanma hakkını kullanmak isteyenler kolluk kuvvetleri tarafından gereksiz ve aşırı güç kullanımı, keyfi gözaltılar ve yargılamalarla karşı karşıya kalmaktadır.

2023 yılı Onur Yürüyüşleri ve etkinliklerine yönelik yaşanan insan hakları ihlallerini kapsayan araştırmamız, en az altı il ve dört ilçede Onur Yürüyüşü ve etkinliklerinin yasaklandığını, 7 Haziran ile 9 Temmuz arasında ülke genelinde en az 224 kişinin keyfi olarak gözaltına alındığını ve kolluk görevlilerinin LGBTİ+ aktivistlere karşı uluslararası hukuk uyarınca işkence ve diğer türde kötü muamele kapsamına girebilecek gereksiz güç kullanımı ve ayrımcı uygulamalara başvurduğunu göstermektedir.

Size, bu yıl gerçekleştirilecek olan Onur Yürüyüşleri ve etkinliklerinin barışçıl bir şekilde yapılabilmesi, herkesin hiçbir ayrım gözetmeksizin barışçıl toplanma hakkını ve ifade özgürlüğünü kullanabilmesi için yetkinizi kullanma çağrısında bulunuyorum.

Saygılarımla,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx